Haring vraagt om manzanilla

Haring vraagt om manzanilla

'Het enige drankje dat bij haring past'

Dit jaar drinken we geen jenever, maar manzanilla bij de nieuwe haring. Dit is één van de zomertrends van 2018 en volgens kenners eigenlijk het enige drankje dat goed past bij Hollandse Nieuwe.

Zomerdranktrend

De nieuwe haring arriveert bijna en dat betekent dat het tijdperk van de haringparty's aanbreekt. Afgelopen jaren worden er steeds meer feestjes georganiseerd om de Hollandse Nieuwe te vieren. Daarbij wordt gewoontegetrouw jenever geschonken, maar wijnliefhebbers weten al jaren dat de manzanilla eigenlijk het enige drankje is dat goed combineert met haring. En laat manzanilla volgens trendvoorspellers nou één van de zomerdranktrends zijn van 2018.

Aurora Manzanilla
Aurora Manzanilla

Stoffig imago

Vincent van Dijk van trendbureau HBMEO: 'Manzanilla wordt wel de dame onder de sherrywijnen genoemd en is vanwege de droge, frisse en delicate smaak een perfecte ‘instap-sherry’. Hierdoor herontdekt een nieuwe generatie nu deze versterkte wijn, die jarenlang kampte met een stoffig imago. Eigenlijk net als vermouth en andere dranken die terug zijn van weggeweest. Trends zijn altijd golfbewegingen, die zich aanpassen aan de nieuwe tijd. Mensen drinken nu bijvoorbeeld bewuster en kiezen voor een betere kwaliteit'.'

Haring vraagt om manzanilla
Haring vraagt om manzanilla

 

Frisse zeelucht

Wijnkenner Michiel van Wijk: 'Eigenlijk is manzanilla het enige drankje dat goed bij haring past, door het licht-ziltige karakter. Het ziltige in manzanilla, komt door de unieke luchtbewegingen in het plaatsje Sanlúcar de Barrameda. Dit zorgt voor een frisse zeelucht vanaf de Atlantische Oceaan. Dit heeft invloed op de wijn, die in houten vaten in de bodega staat te rijpen. De sherryvaten staan in een hoge ruimte, liefkozend 'de kathedraal' genoemd, waar door de open vensters de ziltige zeelucht binnenstroomt ‚Äč en ronddwaalt. Eigenlijk is de rijping van manzanilla vergelijkbaar met die van haring: de vis wordt direct na de vangst gekaakt, gezouten en in een houten ton gestopt. De invloed van zeelucht tijdens het rijpingsproces is ook voor haring niet vreemd.'

Manzanilla

Manzanilla-sherry is een droge witte wijn gemaakt van de palomino-druif en gerijpt in eiken vaten onder een sluier van gistcellen; ook wel ‘flor’ genoemd. Manzanilla wordt exclusief geproduceerd in Sanlucar de Barrameda. De nabijheid van de zee en in het bijzonder de unieke klimatologische omstandigheden van dit plaatsje in de Spaanse regio Andalusië, karakteriseren deze wijn. De smaak heeft in de verte iets weg van kamillethee. Dit wordt in het Spaans manzanilla, genoemd. Dit verklaart de bijzondere naam.

Moderne sherry

Sherry was afgelopen jaren enigszins in de vergetelheid geraakt, maar maakt momenteel een come-back. Een modern label als Aurora van Bodega Yuste, met een hoge kwaliteit en een moderne verpakking, draagt bij aan deze zomertrend. De juiste ziltigheid en zuren van de Manzanilla zorgen voor een perfecte combinatie met haring. Ook Fino, een ander type sherry, past erg goed bij haring. Beide soorten sherry worden koel geserveerd.

Aurora Manzanilla nu exclusief te koop bij de nieuwe wijn-experience store Vino Nobile, Oudeweg 111, Haarlem. (€ 13,95 per fles van 50ml).

Over HBMEO

HBMEO is a full service agency for trends, marketing, communication and PR and is based in Amsterdam.

HBMEO
Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam