De nieuwe zomerverrassing: manzanilla

Dankzij deze 'dame', herontdekken we deze zomer de sherry-wijnen.

Manzanilla, Oloroso, Amontillado, Pedro Ximénez
Manzanilla, Oloroso, Amontillado, Pedro Ximénez

Manzanilla

Jarenlang kampte sherry met een ouderwets imago, maar door Manzanilla wordt sherry momenteel herontdekt. Manzanilla is één van de vele verschillende typen sherry en vanwege de droge, frisse en delicate smaak een perfecte ‘instap-sherry’. Opeens zijn alle ogen gericht op deze 'dame onder de sherry-wijnen, dankzij het opvallende nieuwe merk Aurora.

Aurora

Aurora wordt geproduceerd door de Spaanse wijnmaker Paco Yuste en valt op door het handzame formaat en de het prachtige etiket. Het portret op deze manzanilla-fles is van Aurora Ambrosse Lacave. Deze dame nam in 1911 de Aurora wijnmakerij over van haar overleden man. Een vrouw aan het roer bij een wijnmakerij zorgde in die tijd voor veel scheve gezichten. Ondanks de vele obstacles heeft het huis altijd kwalitatieve manzanilla geproduceerd. Paco Yuste eerde haar werk door het vernieuwde merk naar haar te vernoemen. De bleekgele manzanilla van Aurora wordt koud geserveerd en gaat goed samen met tapas, witte vis, soep of gedroogde ham.

Manzanilla
Manzanilla

Flor

Manzanilla is een droge witte wijn gemaakt van de palomino-druif en gerijpt in eiken vaten onder een sluier van gistcellen; ook wel ‘flor’ genoemd. Manzanilla wordt exclusief geproduceerd in Sanlucar de Barrameda. De nabijheid van de zee en in het bijzonder de unieke klimatologische omstandigheden van dit plaatsje in de Spaanse regio Andalusië, karakteriseren deze wijn. De smaak heeft in de verte iets weg van kamillethee. Dit wordt in het Spaans manzanilla, genoemd. Dit verklaart ook de bijzondere naam.

Sherry

Sherry is een versterkte wijn uit het zuiden van Spanje, uit een gebied dat ook wel de sherry-driehoek wordt genoemd, tussen de steden Jerez de Frontera, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria. Sherry is een Engelse verbastering van de naam Jerez (de Moorse naam van deze stad was Sherish). Er zijn verschillende soorten sherry. Naast manzanilla zijn de belangrijkste fino, amontillado, palo cortado, oloroso en Pedro Ximénez.

Rebujito

In Andalusia wordt manzanilla ook gebruikt in de Rebujito en dit is al jaren een zeer populair zomerdrankje. Het is vrij eenvoudig te maken met manzanilla, 7 Up en verse munt. Serveer in een laag glas met ijsblokjes.

Rebujito
Rebujito

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over HBMEO

HBMEO is a full service agency for trends, marketing, communication and PR and is based in Amsterdam.

Neem contact op met

Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam

+31 20 405 36 36

info@hbmeo.com

www.hbmeo.com