Voerman Vieux ziet levenslicht

Renaissance van Hollandse koetsiers-cognac

Afgelopen week werd, na een succesvolle crowdfunding-campagne, Voerman Vieux gelanceerd. Drankkenner Ingmar Voerman wil met dit nieuwe merk de oer-Hollandse dranktrend vieux een nieuw leven inblazen.

Lancering Voerman Vieux bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam
Lancering Voerman Vieux bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Koetsiertje

Ruim 25.000 euro werd opgehaald om de wedergeboorte van vieux mogelijk te maken. Dit werd gevierd met een lanceringsevenement, geïnspireerd door de bijnaam van vieux: koetsiertje. Een door twee paarden getrokken koets, vervoerde de gasten van oud-Hollandse bar The Flying Dutchman in Sofitel Legend The Grand naar Flying Dutchmen Cocktails. Onderweg kon Voerman Vieux puur worden geproefd en bij de cocktailbar maakte de internationaal gelauwerde bartender Tess Posthumus cocktails op basis van de nieuwe vieux.

Tess Posthumus van Flying Dutchmen maakt cocktails met Voerman Vieux
Tess Posthumus van Flying Dutchmen maakt cocktails met Voerman Vieux

Hollandse dranktraditie

'Vieux is een boevig drankje,' vertelde Ingmar Voerman in zijn speech. 'Toen begin jaren '60 het gebruik van de term cognac door Frankrijk aan banden werd gelegd, introduceerden Nederlandse drankhandelaren de naam 'vieux'. Het was ons antwoord op de Franse cognac en een sterk staaltje Oud-Hollandse sjoemelarij. Het vond gretig aftrek bij koetsiers, wat zorgde voor de bijnaam koetsiers-cognac. Het werd tijd om deze drank met een rijke historie een tweede leven te geven. Maar dan wel veel kwalitatiever dan hoe hij tot nu toe werd gemaakt. Het is de aller-eerste craft vieux, een brandy die is verrijkt met botanicals als pomerans, vijgen, kardemom, kaneel en gemberwortel.'

Voerman Vieux is perfect voor cocktails en mixen, maar kan ook prima puur worden gedronken.
Voerman Vieux is perfect voor cocktails en mixen, maar kan ook prima puur worden gedronken.

Bijzonder doel

Om het merk te realiseren sloeg Ingmar Voerman de handen ineen met Jos Zonneveld, de man achter drankmerk By the Dutch. Voerman Vieux wordt geproduceerd door één van de oudste familiedestilleerderijen van Schiedam. Een deel van de winst van Voerman Vieux gaat naar het Nationaal MS Fonds en is bestemd voor onderzoek. MS is een neurologische aandoening waar Ingmar, met 17.000 andere Nederlanders, aan lijdt.

Drankspeciaalzaken

Door zijn ronde en volle smaak is hij zowel puur als met ijs perfect te drinken. Dankzij het veelzijdige smaakprofiel is de vieux ook prima te gebruiken in mixdrankjes en cocktails. Voerman Vieux wordt geschonken in de beste cocktailbars van Nederland en is verkrijgbaar bij geselecteerde (online) drankspeciaalzaken als Barrelproof en Library of Spirits in Rotterdam, Andre Kerstens in Den Haag, Cane & Grain en Drankerij in Amsterdam en online via onder meer drank.nl.

Vincent van Dijk

Vincent van Dijk

Press communication, HBMEO

Credits: Ming Chao Fotografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voerman Vieux
Voerman Vieux

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over HBMEO

HBMEO is a full service agency for trends, marketing, communication and PR and is based in Amsterdam.

Neem contact op met

Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam

+31 20 405 36 36

info@hbmeo.com

www.hbmeo.com