Internationale dag van de limoncello

Internationale dag van de limoncello

Wereldwijde opmars Italiaanse citroenlikeur

Vandaag, woensdag 11 augustus, wordt de Internationale Dag van de Limoncello gevierd. De van oorsprong Italiaanse citroenlikeur is wereldwijd bezig met een enorme opmars.

Populairder dan ooit

​In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid tot een serieuze drankcategorie. Limoncello wordt tegenwoordig niet alleen na het eten geschonken, maar ook als aperitief in de mix met bijvoorbeeld tonic. En als verfrissend drankje tijdens het uitgaan. Niet alleen in Nederland is limoncello populairder is dan ooit. Wereldwijd is een enorme stijging van de limoncello-consumptie te zien.

Amalfi, Capri of Sorrento

Limoncello is van oorsprong een Italiaanse drank. De Zuid-Italiaanse steden Amalfi, Sorrento en Capri claimen allemaal limoncello te hebben uitgevonden. Inwoners van Sorrento beweren dat de drank daar al in 1900 werd geschonken na de maaltijd en dan voornamelijk in adellijke kringen. Historici schrijven dat juist boeren en vissers limoncello dronken, tijdens koude nachten en in de vroege ochtend, om zo hun ledematen warm te houden. Het meest geloofwaardige verhaal is dat de drank werd bedacht door Maria Antonia Faraca. Ze was eigenaar van een citroentuin op het eiland Capri. Haar kleinzoon runde na de Tweede Wereldoorlog een bar waar 'limoncello' werd verkocht, naar het recept van zijn grootmoeder. Pas in 1988 registreerde hij deze limoncello als merk.

Limoncello Superiore

In Italië wordt limoncello vaak thuis gemaakt, naar een familierecept dat van generatie op generatie is doorgegeven. Afgelopen jaren is de drank internationaal doorgebroken en zijn er veel verschillende limoncello's op de markt. Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren. Het merk van de broers Franco en Benno Fiorito, wordt ambachtelijk gemaakt van citroenen uit Siracusa en is gebaseerd op een recept van hun Italiaanse familie.

Credits: SpecialPixels

Vincent van Dijk
Vincent van Dijk Press communication, HBMEO

 

Over HBMEO

HBMEO is a full service agency for trends, marketing, communication and PR and is based in Amsterdam.

HBMEO
Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam