Festival voor opening Vijzel

Festival voor opening Vijzel

Op zaterdag 11 juni wordt gevierd dat de Vijzelstraat klaar is. Het Vijzel Festival wordt georganiseerd voor buurbewoners en andere Amsterdammers.

De herinrichting van de Vijzelstraat werd eind vorig jaar afgerond. Op vrijdag 17 december is de Vijzelstraat in Amsterdam officieel geopend door wethouder Egbert de Vries en bewoonster Fenny van Heeswijk. 'Vanwege de covid-pandemie is het openingsfeestje uitgesteld,' vertelt straatmanager Natalia Walenkamp. 'Maar we willen nu graag aan heel Amsterdam laten zien hoe mooi de Vijzel is geworden. Dit doen we in de vorm van een festival, omdat dit goed past bij de straat. Met een kleurrijke combinatie van creativiteit, kunst, muziek en lekker eten en drinken.'

Aftrekcursus

Op zaterdag 11 juni is er een uitgebreid festivalprogramma voor jong en oud. Van een feestontbijt tot buitenyoga. Bij Pathé De Munt kun je naar een kinderfilmpremière met rodelopermoment of een aftrek- en vingercursus, die wordt verzorgd door de vrouwvriendelijke sex-shop Mail & Female. De straat krijgt kleur door de dragqueens van House of Vijzel en een brassband. Ook kun je een VIJZEL-tattoo laten zetten, is er een podium met diverse optredens, een stille disco en zijn er diverse buitenbars. Geschiedenisliefhebbers kunnen wat opsteken tijdens een vaartocht waarbij wordt verteld over de bruggen van de Vijzel of tijdens een audiotour die de imposante gebouwen in de straat belicht.

Eindelijk weer bereikbaar

De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaren een nieuwe trambaan aangelegd, drie historische bruggen gerenoveerd, de stoepen verbreed en een nieuwe fietsstrook aangelegd. Het project maakt onderdeel uit van de Rode Loper, de doorgaande route vanaf het Damrak, door de historische binnenstad, naar de Ferdinand Bolstraat. Het uitgangspunt was het creëren van meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Voorzitter van Biz De Vijzel Madeleine Vreekamp: 'Eigenlijk is er 22 jaar lang gebouwd aan de Vijzel en hebben bedrijven en bewoners heel veel overlast gehad. Zeker afgelopen jaren. Maar het is uiteindelijk prachtig geworden. De terrassen zitten vol en de ondernemers zijn erg blij dat hun zaak eindelijk weer te bereiken is. We zijn supertrots en willen Amsterdammers graag uitnodigen om een kijkje te komen nemen.'

Het Vijzel Festival wordt georganiseerd door bedrijven in en om de Vijzelstraat, in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Voor het volledige programma, kijk op:

https://vijzelfestival.evenementenorganisatie-amsterdam.nl

 

Vijzel Festival
Vijzel Festival

 

 

Vincent van Dijk
Vincent van Dijk Press communication, HBMEO

 

Over HBMEO

HBMEO is a full service agency for trends, marketing, communication and PR and is based in Amsterdam.

HBMEO
Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam