De horeca-trends van dit moment

De horeca-trends van dit moment

Wat zijn de horeca-trends van dit moment? De jury van de Entree Awards, die komende maandag 26 november worden uitgereikt, geeft een overzicht van de vijf belangrijkste ontwikkelingen in de horeca-branche.

‘Horeca is booming. Mensen brengen immers steeds meer tijd door in de horeca en de ene na de andere zaak opent zijn deuren,’ zegt juryvoorzitter Iris Kranenburg. ‘Door die groeiende concurrentie passen ondernemers vaker hun concept en design aan en zitten ze bovenop internationale trends. De ontwikkelingen binnen de branche gaan daardoor sneller dan ooit. Sterker nog, we kunnen spreken van een horeca-revolutie.’

Trend 1: duurzaamheid

Horecaondernemers omarmen het thema duurzaamheid en de gast is bereid daar voor te betalen. Nieuwe hotels, zoals QO Amsterdam, Conscious Westerpark en Jakarta (allemaal Amsterdam) laten bovendien zien dat design en duurzaamheid (en circulariteit) hand in hand gaan. Maar ook buiten de hoofdstad én in veel bars en restaurants, zoals bij The Green House (Utrecht), is de trend waarneembaar. Duurzaamheid is geen hype, maar een nieuwe werkelijkheid geworden.

Trend 2: entertainment

Als mensen uit eten gaan, willen ze tegenwoordig ook vermaakt worden. Dat komt dit jaar tot leven in diverse vernieuwende en gedurfde horeca-concepten, vaak in combinatie met kwalitatief goed eten en drinken. Chin Chin Club (Amsterdam) biedt naast goed Chinees eten ook pingpongtafels, karaoke en een arcade-hoek aan en De Gele Kanarie (Rotterdam) combineert een bar/restaurant met een podium voor live optredens.

Trend 3: alcoholvrij

Alcoholvrije dranken veroveren de horeca in rap tempo. Gasten zijn zich immers steeds bewuster van wat ze drinken en wat de effecten daarvan zijn op hun lichaam. Ook kwalitatief hoogstaande 0,0-cocktails maken een opmars en nemen een prominentere plek in op de kaart, zoals bij de genomineerde cocktailbars in Den Haag en Amsterdam.

Trend 4: bar vs restaurant

De scheiding tussen bars en restaurants vervaagt. Steeds meer restaurants hebben een uitstekende bar en steeds meer bars serveren goede gerechten, zoals The Commons in The Student Hotel in Maastricht en Roses by Sal (Amsterdam). Veel bedrijven worden aantrekkelijke all-day-concepten.

Trend 5: nieuwe restaurantvormen

We zien allerlei vernieuwende restaurantvormen. Bijvoorbeeld 212 (Amsterdam) waarin de chef’s table de basis vormt. Een internationale trend die sinds kort ook in Nederland opdoemt vormen mini-restaurants: restaurantkeukens met topchefs, zonder bedienend personeel, maar uitsluitend gericht op bezorging. Deliveroo Editions in Amsterdam is hier een voorbeeld van.

Contacteer ons
Over HBMEO

HBMEO is a full service agency for trends, marketing, communication and PR and is based in Amsterdam.

HBMEO
Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam