Designerkleding voor de hospitality-industrie

Designerkleding voor de hospitality-industrie

BY ROCKLAND ontwikkelt duurzame mode voor de horeca

Hotels, restaurants en bars schieten afgelopen jaren uit de grond. De hospitality-industrie is booming. Het concept en de identiteit van horecazaken worden steeds belangrijker en hierbij speelt bedrijfskleding een belangrijke rol. De vraag naar bijzondere kleding is enorm en dit was de reden voor Sofie Rockland om haar oude vak op te pakken en zich te richten op de productie van designerkleding voor de hospitality-industrie.

Story image

Mode-invloeden

“Ik heb afgelopen jaren veel hotelprojecten gedaan," zegt eigenaar Sofie Rockland. "Ik kreeg steeds vaker de vraag of ik ook bedrijfskleding kon maken. Elk hotel wil zijn eigen ontwerp, dat past bij de brand. Géén standaardkleding. Bovendien zit de hospitality-industrie tegenwoordig bovenop de trend. Je ziet steeds meer mode-invloeden op de bedrijfskleding. Een slecht zittend (mantel)pak met saaie schoenen is echt niet meer van deze tijd. Zelfs luxehotels willen dat hun personeel op sneakers loopt. Ook omdat dit een stuk comfortabeler is, want draagbaarheid wordt steeds belangrijker. De kleding van housekeeping moet aan andere eisen voldoen dan die van de front-office of van een bartender, maar het moet allemaal wel bij elkaar passen. Als je goed gekleed bent, dan heb je bovendien een veel betere uitstraling. Bedrijven willen ook steeds vaker wisselen van kleding. De tijd van tientallen jaren hetzelfde uniform hebben we gehad.”

Story image

Hotel Jakarta

“Omdat we bij elk project met een andere designer werken is elke collectie uniek. Ik ben voor de eerste opdrachten op zoek gegaan naar ontwerpers uit mijn modenetwerk. Zowel startende als gevestigde designers. Voor beide is een markt. Ik merk dat luxehotels kiezen voor een bekende ontwerper, terwijl veel creatieve hotels ook jonge designers een kans willen geven.” In korte tijd kreeg BY ROCKLAND al een paar mooie opdrachten, zoals de bedrijfskleding van het nieuwe, duurzame hotel Jakarta in Amsterdam, waarvoor ze een samenwerking aanging met ontwerper Francisco van Bethum.

Story image

Ambachtelijk design

“Onze kracht is dat we alles op kleine schaal kunnen produceren. Dit past bij deze tijd, waarin sustainability steeds belangrijker wordt. Want dan heb je geen waste. Ook het gebruik van duurzame stoffen, zoals technische stoffen die lang meegaan of hergebruik van overstock-fashion en natuurlijk lokale productie.” Behalve duurzaamheid is ambachtelijk design een belangrijke trend. Details bepalen de uitstraling. Het stiksel, de materiaalkeuze, de labelling en natuurlijk de kleur. “We zien dat een kwalitatieve en een luxe uitstraling ook een belangrijke trend is. "Geen standaard schort, maar een mooie, technische stof of denim, met een bijzonder ontwerp en hoog afwerkingsniveau.”

Europese ateliers

“Het produceren van kleding is een vak apart. Hiervoor ben ik opgeleid en hier heb ik 11 jaar ervaring opgedaan. Het vertalen van de wensen van de klant en van de ontwerper naar een goed geproduceerd kledingstuk, daar draait het om. Alles wordt in kleine oplages geproduceerd bij kleine Europese ateliers. Bedrijven willen tegenwoordig weten waar en hoe hun kleding wordt gemaakt, in het kader van sustainability. Ik ken de ateliers die onze kleding produceren goed. We kunnen ook snel schakelen. Dat is handig om te zorgen dat de kleding blijft voldoen aan de modetrends. We kunnen telkens kleine aanpassingen doen aan een bestaand ontwerp, zonder dat je een geheel nieuw ontwerp moet laten maken.

Over HBMEO

HBMEO is a full service agency for trends, marketing, communication and PR and is based in Amsterdam.

HBMEO
Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam