Breakfast trends
Van glocal tot breakfast-cocktails. De belangrijkste internationale ontbijttrends voor hotels.
Hotelontbijt
Het hotelontbijt is momenteel aan grote ontwikkelingen onderhevig. Door groeiende concurrentie van andere horeca, door de veranderende consument, en door de 'metatrends' sustainability en health en door de internationaliseringsgolf en door een veranderende herkomst van de reiziger. Hotels zijn volop bezig om hun ontbijt opnieuw vorm te geven, wat komende jaren zorgt voor verfrissende concepten.
All-day breakfast
Het ontbijt is afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. We gaan vaker buiten de deur ontbijten en er zijn steeds meer (horeca)zaken die hier op inspelen. Van McDonald's tot The Breakfast Club. Mensen zijn gewend dat ze tegenwoordig op elk moment van de dag kunnen ontbijten (all-day breakfast) en ook op elke gewenste locatie (breakfast on demand, onder meer door de verschillende delivery-bedrijven). Voor hotels is er erg veel concurrentie bijgekomen, wat niet wil betekenen dat het 'hotel-ontbijt' zijn langste tijd heeft gehad. Het ontbijt blijft een belangrijk onderdeel van de luxe-experience en gasten willen best betalen voor een ontbijt, mits het een experience is en aansluit bij hun verwachtingen of liever: deze overtreft!
Conscious consumer
Gasten geven bewuster geld uit. Ze voelen zich bekocht als ze slechts een croissantje met koffie willen, en moeten betalen voor een uitgebreid ontbijt. Belangrijk is dat gasten de keuze hebben tussen bijvoorbeeld een uitgebreid en een snel ontbijt en dat het hotelontbijt onderscheidend is van wat ze thuis of bij een koffiezaakje om de hoek krijgen. Ook keuze tussen verschillende locaties wordt steeds belangrijker en draagt bij aan de experience. Bijvoorbeeld romantisch ontbijten op een rooftop-terrace, een gezond ontbijt in het wellness-center, een snel ontbijt in de lobby, een ontbijt in de kamer of to-go. Hotels creëren steeds meer outlets en bieden voor elk moment van de dag en voor verschillende doelgroepen een ander ontbijtproduct, met een ander prijskaartje. De moderne gast wordt graag geprikkeld door verrassende concepten en staat meer open voor veranderingen dan hotels soms denken.
Chef's breakfast
Steeds vaker gaat de chef aan de slag met het ontbijt. Dit resulteert vaak in een beperktere kaart met meer signature dishes en... afscheid van het ontbijtbuffet. Dit laatste sluit ook niet meer aan bij de ontwikkeling van quality over quantity: luxe zit in de kwaliteit van het aanbod, niet in de hoeveelheid. In plaats van het standaard ontbijtbuffet zien we dat hotels kiezen voor een uniek ontbijtmenu dat aansluit bij het concept van het hotel. Bij nieuwe hotels is dit onderdeel van de 'brand identity', bestaande hotels moeten zichzelf opnieuw uitvinden en onderzoeken wat past bij hun doelgroep en concept. Het iedereen willen dienen, zonder keuzes te maken, past niet bij de hang naar duidelijkheid van deze tijd.
International
In plaats van local zien we een verschuiving naar global. We maken weer lange reizen, bedrijven internationale handel. Dat zien we ook terug op ons bord. We ontdekken ontbijtgerechten vanuit de hele wereld. Het ethnic breakfast is hot. Local heroes uit bijvoorbeeld Israël (baba ganoush, shakshuka), Mexico (huevos rancheros) of Azië, die we probleemloos naast elkaar zetten op de menukaart. Wel graag zoveel mogelijk gemaakt van locale ingrediënten: glocal. We komen erachter dat warme gerechten een gezondere start van de dag zijn, omdat dit beter is voor de spijsvertering dan koude gerechten als yoghurt en fruit. We zien steeds meer 'dinergerechten' op de ontbijtkaart verschijnen, zoals ontbijtnoodles, rijst, ontbijtsoep. Dinner for breakfast is de opvolger van de (Amerikaanse) trend breakfast for dinner, waarbij gerechten als waffles en eggs benedict tijdens het diner werden geserveerd.
Health
Gezondheid is een van de belangrijkste metatrends van dit moment. Bij alles wat we eten en drinken denken we na over het effect dat dit heeft op onze gezondheid en ons lichaam. Consumenten verkiezen healthy over cheap. Voor een gezond ontbijt hebben ze meer geld over. Als er gezondigd wordt, dan gebeurt dit bewust, bijvoorbeeld met een klein zoet gerechtje voor de smaak. Maar over het algemeen is er steeds meer behoefte aan gezonde gerechten, waarbij groenten steeds belangrijker worden dan fruit. Ook protein-packed eten wordt steeds belangrijker, zoals tofu en bonen. Vegan wint gestaag terrein en er komen steeds meer plant-based voedingsmiddelen op de markt. Na de jarenlange discussie over gluten en koolhydraten herontdekken we brood, maar dan wel van de hoogste kwaliteit. Ook gefermenteerd eten staat volop in de belangstelling.
Sustainable
Naast health is sustainability een belangrijke metatrend. Zeker hotels zullen komende jaren onder de loep gelegd worden als het gaat om waste en het gebruik van single-use plastic. Als een hotel hier niets mee doet, dan gaat dit absoluut tegen ze gebruikt worden. We zien dat veel hotels afstappen van het ontbijtbuffet en zoeken naar een alternatief dat aansluit bij hun concept. We proberen steeds meer te sturen op een circular economy, waarbij we zoveel mogelijk afval hergebruiken. Bijvoorbeeld koffieprut dat wordt gebruikt om paddenstoelen te kweken. Ook gaan we op zoek naar alternatieve verpakkingen, zoals edible packaging en kiezen we voor producten/merken met een duurzaam karakter/verhaal.
Innovatie
Jarenlang hebben we de focus gehad op producten uit de buurt. Nu wordt food technology steeds belangrijker: onder de juiste omstandigheden gekweekte groenten, hi tech tuinbouw in state-of-the-art kassen met de juiste belichting, zonder chemicaliën en duurzaam gebruik van water en elektriciteit. We gaan komende jaren steeds beter meten wat onze persoonlijke voedingsbehoeften zijn en welke voedingsmiddelen in ons eten zitten. Dit betekent dat op den duur de menukaart verdwijnt en dat iedereen customized gerechten krijgt die (deels) on demand geproduceerd worden door apparaten en robots. De chef blijft een belangrijke rol spelen om te zorgen voor de juiste smaak- en mondbeleving. Ook bij het bestellen van gerechten zien we steeds meer gebruik van technologie, bijvoorbeeld 'smart coffee' die gasten met hun smartphone of smartwatch kunnen bestellen.
Breakfast drinks
Groentensappen worden belangrijker dan fruitsappen, omdat deze gezonder blijken. Ook andere dranken met een positieve werking op de gezondheid worden steeds belangrijker: functional drinks. Bijvoorbeeld met kruiden, algen- en zeewierpoeder. Naast kwalitatieve koffie wordt ook kwalitatieve thee steeds belangrijker: losse thee die op de juiste manier wordt gezet, zodat hij ook een gunstig effect heeft op ons lichaam en de spijsvertering. Cocktails zonder alcohol met groentensap en groenten als garnering zorgen voor een feestelijke aanvulling op het hotelontbijt.
Locals
Met vernieuwende ontbijtconcepten kunnen hotels niet alleen zorgen dat hun gasten in huis blijven, maar ook zorgen dat zij meer locals aantrekken. Steeds meer vrienden kiezen ervoor om samen te ontbijten/brunchen in plaats van dineren en dit is ook een ontwikkeling in de zakelijke markt. Door bijvoorbeeld live muziek in te zetten tijdens het ontbijt of een creatief concept als rooftop-yoga in combinatie met een ontbijt, kunnen gasten en locals worden verleid om te komen ontbijten. Deze programmering is een trend die we steeds meer gaan zien.
De presentatie Ontbijttrends voor hotels werd mede mogelijk gemaakt door TopBrewer, 2FOOD en Marie-Stella-Maris.