Acht beschermleeuwen keren terug op het dak van het Amstel

Acht beschermleeuwen keren terug op het dak van het Amstel

Op maandag 29 januari worden acht leeuwen teruggeplaatst op het dak van het Amstel Hotel. De leeuwen zijn in de loop der tijd spoorloos verdwenen. Dit markeert de laatste fase van de grondige restauratie van de gevel en het dak die een jaar heeft geduurd.

Beschermleeuwen

Bij de voorbereidingen van de restauratie van het Amstel Hotel, om het 150 jaar oude hotel in oude glorie te herstellen, werden alle oude gevelbeelden uit de stadsarchieven grondig bestudeerd. Hierbij viel op dat de acht leeuwenbeelden die de hoeken van het gebouw bekroonden zijn verdwenen. Besloten is om het hotel terug te brengen in originele staat, zoveel mogelijk met het gebruik van oorspronkelijke materialen. Ook het terugplaatsen van de beschermleeuwen was onderdeel van het restauratieplan.

Replica

Er is eerst maandenlang gedegen onderzoek gedaan, maar het werd niet duidelijk of de leeuwen nog bestaan en waar deze zich momenteel bevinden. In overleg met de architect is daarom besloten om de leeuwen opnieuw, op ambachtelijke wijze te vervaardigen. Een replica van de leeuwen, die werd aangetroffen op de domeinen van kasteel Biljoen in Velp, heeft hiervoor model gestaan. De leeuwen zijn 1,60 meter hoog en hebben een wapenschild in hun voorpoten geklemd.

Toekomstige generaties

Onder toeziend oog van de meest belangrijke relaties van het hotel worden de acht leeuwen op hun oorspronkelijke plek teruggeplaatst. Dit is één van de laatste werkzaamheden van de grondige restauratie die in totaal een jaar heeft geduurd en in februari wordt afgerond. Tijdens de restauratie wordt de buitenkant in oude staat hersteld. De façade en het dak met alle ornamenten worden volledig gerestaureerd, waarbij wordt teruggegrepen naar het historische kleurenpallet. Ornamenten en balustrades die in de loop der jaren zijn beschadigd of verdwenen worden teruggebracht. Ook de verlichting van de buitenzijde van het gebouw wordt vernieuwd. Daarmee is het Amstel weer klaar voor toekomstige generaties.

150 Years of Elegance

150 Jaar geleden werd het Amstel Hotel binnen precies één jaar en één dag gebouwd. De oprichter van het hotel, Dr. Sarphati, wilde een icoon realiseren aan de Amstel, dat moest zorgen voor meer welvaart in Amsterdam. Het werd het eerste Grand Hotel van de stad. Het elegante gebouw met een monumentale trap, hoge plafonds en schitterende ornamenten werd ontworpen door architect Cornelis Outshoorn.

​ ​

Over HBMEO

HBMEO is a full service agency for trends, marketing, communication and PR and is based in Amsterdam.

HBMEO
Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam